Bipolar Bozukluk
İçindekiler

Bipolar Duygulanım Bozukluğu (İki Uçlu Bozukluk)  İstanbul

Bipolar bozukluk, bireyin ruh halini, enerjisini, düşünce süreçlerini ve davranışlarını etkileyen ciddi bir ruh sağlığı hastalığıdır. Eski adıyla "manik depresif bozukluk" olarak da bilinen bu hastalık, genellikle mani (yüksek ruh hali) ve depresyon (düşük ruh hali) dönemleriyle karakterizedir. Bipolar bozukluk, kişinin günlük yaşamını, işlevselliğini ve sosyal ilişkilerini önemli ölçüde etkileyebilir.

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk, kişinin ruh hali, enerjisi ve işlevselliği arasında aşırı dalgalanmalara neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Bu dalgalanmalar iki uç arasında gerçekleşir:

  1. Mani Dönemi: Kişi aşırı enerjik, neşeli, özgüvenli veya huzursuz hissedebilir. Ancak bu durum kontrol edilemez bir hale geldiğinde tehlikeli davranışlara yol açabilir.
  2. Depresyon Dönemi: Kişi kendini üzgün, umutsuz, enerjisiz ve motivasyonsuz hisseder.
  3. Karma Dönem: Bipolar bozukluk, hem mani, hem de depresyon semptomlarının beraber görüldüğü ve 'karma dönem' denilen şekilde de kendini gösterebilir.

Mani ve depresyon dönemleri arasında kişi normal bir ruh haline sahip olabilir. Ancak bazı durumlarda ruh hali değişimleri hızlı ve ani olabilir.

Bipolar Bozukluğun Türleri Nelerdir? 

Bipolar bozukluk, belirtilerin şiddetine ve sıklığına göre farklı türlere ayrılır:

  1. Bipolar I Bozukluğu

- En az bir mani dönemi yaşanır. Mani genellikle ciddi boyuttadır ve bireyin hastaneye yatışını gerektirebilir.

- Mani dönemine genellikle depresyon dönemleri eşlik eder, ancak bu şart değildir.

  1. Bipolar II Bozukluğu

- Daha hafif mani dönemleri (hipomani) ve depresyon dönemleri görülür.

- Hipomani, mani kadar şiddetli değildir ve genellikle kişinin işlevselliğini daha az etkiler.

  1. Siklotimik Bozukluk

- Daha hafif depresyon ve hipomani belirtileri görülür.

- Belirtiler en az iki yıl boyunca aralıklı olarak devam eder, ancak tam bir mani veya depresyon dönemi tanısı konacak kadar şiddetli değildir.

  1. Diğer Belirtilen ve Belirtilmeyen Bipolar Bozukluklar

- Bu kategori, yukarıdaki türlere tam olarak uymayan, ancak bipolar bozukluk özellikleri gösteren durumları kapsar.

Bipolar Bozukluk Tedavi Edilebilir mi? 

Bipolar bozukluk, kronik bir rahatsızlıktır ve hayat boyu devam eder. Bununla beraber uzman tarafından düzenlenen tedavi planına uyularak ruh hali değişimleri ve diğer belirtileri kontrol altına almak mümkündür. Tedavi süreci genellikle birden fazla yaklaşımı içerir ve bireyin ihtiyaçlarına göre uyarlanır.

Bipolar Bozukluğu Olan Hastalar Yalnız Yaşayabilir mi?

Stresli ve olumsuz yaşam şartları  bipolar bozukluğu en çok tetikleyen faktörlerin başında gelir. Hastalar yalnız yaşayabilir fakat duygusal olarak eksiklik, yani  yalnızlık ve terk edilmişlik hissi yaşamlarının önüne geçebilir ve terapi etkinliğini düşürürür.

Bipolar Bozukluk Olup Olmadığı ile İlgili İpuçları Var mıdır?

Herkes ruh halinde ani değişimler yaşayabilir, ancak bipolar bozukluğun temel göstergelerinden biri belirgin, ani beklenmedik ruh hali değişimlerinin varlığıdır. Eşiniz manik dönemlerde uzun süreli coşku, coşku veya sinirlilik, aşırı para harcama vb. dönemleri yaşayabilir, ardından depresif dönemlerde üzüntü, umutsuzluk veya ilgisizlik dönemleri yaşayabilir. Bu dalgalanmalardan şüphelendiğinizde uzman yardımı almanız tavsiye olunur.

Bipolar Bozuklukta Ataklar Nasıl Engellenebilir?

Bipolar bozuklukta atakları engellemek amacıyla birkaç temel yaklaşım bulunmaktadır. İlk olarak, ilaç tedavisinin düzenli ve doğru kullanımı, ikincisi doktor görüşmeleri ile hastalar duygusal dengenin sağlanmasına yönelik stratejiler öğrenebilir, tetikleyicileri tanıyabilir ve başa çıkma becerileri geliştirebilirler. Son olarak uyku düzenine dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak ve sosyal destek de atakların önlenmesinde önemli bir rol oynar; aile ve arkadaşların desteği, kişinin ruhsal dengesini korumasına yardımcı olur.

 

WhatsApp
X
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Telegram