Depresyon Tedavisi İstanbul
Depresyon, kişinin ruh halini, düşüncelerini ve davranışlarını etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Sürekli üzüntü, umutsuzluk hissi ve ilgi kaybıyla karakterizedir. Depresyon sadece bir üzüntü hali ya da kötü bir gün geçirmekle sınırlı değildir. Bu durum, genellikle iki hafta veya daha uzun süre devam eden yoğun bir duygusal, fiziksel ve zihinsel tükenmişlik halidir. Depresyon, tedavi edilmediği takdirde bireyin yaşamında ciddi zorluklara yol açabilir. Ancak doğru tedavi ve destekle depresyonun üstesinden gelmek mümkündür.
Depresyon Atağı Nasıl Olur?
Depresyon atakları belirtilerin birinin veya birden fazlasının bir arada yaşanmasıyla gerçekleşir. Ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık, mutsuzluk ve olumsuz düşünceler gibi pek çok depresyon belirtisi depresyon ataklarında bir arada görülebilir.
Depresyondan Nasıl Çıkılır?
Depresyon tamamen tedavi edilebilir bir hastalık türüdür. Antidepresan ilaçlar ve psikoterapi desteği sayesinde zamanla belirtiler ortadan kalkar. Tek başına ilaç kullanmak gereksiz bir çaba manasına gelir. Psikoterapi olmaksızın ilaç kullanımı hiçbir psikopatolojiyi tedavi edemez. Bu yüzden antidepresan kullanımı ve psikoterapi sürecinin bir arada yürütülmesi büyük önem taşır.
Depresyon Kendi Kendine Geçer mi?
Profesyonel tıbbi yardım almaksızın depresif atağın 4-9 ay arası bir sürede kendi kendine geçtiğinden bahsedebiliriz. Ancak uzmanlar bir kez depresif atak yaşayan kişilerin tekrar yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Kişinin bu depresif atakları hayatı boyunca ortalama 4-7 kez yaşama durumundan bahsetmek mümkün.
Antidepresan İlaçlar Bağımlılık Yapar mı?
Bilinenin aksine depresyon tedavisi için kullanılan ilaçlar kesinlikle bağımlık yapmazlar ve uyuşturucu değildirler. Gerektiğinde doktor kontrolü altında ilaçlar rahatlıkla kesilebilirler. Ancak bazen danışanlar planlanan tedavi süresinin sonunda doktoruna danışmadan ilacı kesmektedirler. Bu durumda ilaç kesilme reaksiyonu dediğimiz tablo yaşanarak bulantı, kusma, baş dönmesi, ishal, uyku bozukluğu, halisünasyonlar ve baş ağrıları gibi belirtilere neden olabilir.
Antidepresan İlaç Ne Zaman Etki Etmeye Başlar?
Depresyon ilaçları, uzman doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Bırakma sürecinde de uzman yönlendirmesi dikkate alınmalıdır.
Kullanılan antidepresan ilaçlara alışma-uyum süreci ve etki etmesi 3 ila 4 haftayı bulabilir. Bu süreçte pek çok hasta yan etkilerle karşılaşır. İlacı bu dönemde bırakmak, ilaca tekrar başlandığında süreci en başına döndürür. Bu yüzden ilaç kullanımında istikrarlı ve kontrollü olunması gerekmektedir.
Depresyon Tedavisi İçin Kullanılan Bitkisel İlaç Var mıdır?
Evet, hafif düzey depresyon tanısı konulan hasta doktorunun onayı ile sarı kantaron bitkisini kullanabilir. Çay olarak tüketilmesi depresyon belirtilerini hafifletebileceği bildirilmiştir.
Antidepresanlar ne kadar süreyle kullanılmalıdır?
Depresyon tedavisinin etkili olabilmesi için etkin dozda yaklaşık altı ay-bir yıllık kullanım gereklidir. Depresyonun tedavisi soğuk algınlığı gibi ilaç kullanım süresi ile şikayetlerin geçmesi eş zamanda gerçekleşen diğer hastalıklarla karıştırmamak gerekir. Hasta kendini iyi hissetse bile tedaviye belirlenen sürede devam etmesi gerekmektedir. Zamanından önce ilacın kesilmesi depresyon ataklarının tekrarlamasına neden olmaktadır. Sık tekrarlayan depresyonlarda bir yıldan daha uzun sürelerde de tedaviye devam edilebilir.
Depresyon intihara sürükler mi ?
Depresyon hafife alınmaması gereken bozukluktur. İntiharları gerçekleştirenlerin geçmişlerinde de intihar girişimleri bulunmaktadır. İntihar riski belirtilerin şiddeti ile her zaman bağlantılı değildir. Yaşlılarda intihar olasılığı gençlere göre iki kat daha fazladır. İntiharla ilgili konuşanlarda olasılığın daha az olduğu düşüncesi yanlıştır.